Одделението за проценка на ризик врз основа на базата на податоци од земените мостри прави проценка на ризик за поодделни видови на храна или причинители како и изработува едукативни лифлети со информации за потрошувачите за поодделни видови на храна и лоцирани ризици како и информации и упатства за инспекторите.
Одделението изработува извештаи од направена проценка на ризик на небезбедни прехранбени производи и предмети и материјали што доаѓаат во контакт со храна, од анализирана база на податоци на примероци на небезбедна храна и предмети и материјали што доаѓаат во контакт со храната. Исто така изработува лифлети на обработени текстови на направена проценка на ризик од прехранбени производи од страна на ЕФСА.
Проценка на ризици - 2024 година
Здравствена проценка на ризик од жива и олово во храна по човековото здравје
Здравствена проценка на ризик по човековото здравје од омега 3 полинезаситени масни киселини (PUFA)
Проценка на ризик од Listeria monocytogenes во храна готова за јадење (Ready-To-Eat/RTE Food)
Здравствена проценка на ризик и безбедност од диететска експозиција на енергетски пијалоци
Терористички закани преку храната
Проценка на здравствен ризик од алое вера во додатоци за храна и како новел состојка
Здравствена проценка на ризик од креатин монохидрат во додатоци за храна и храна за спортисти
Проценка на ризик и труења со храна во Република Северна Македонија (PPT - слајдови 2018)
Нутритивна проценка на ризик - PPT слајдови (2018)
Проценка на ризик од хемиски контаминенти - Mоделирање
Проценка на ризици - 2021 година:
Алкалоиди на опиум во афионово семе
ПРОЦЕНКА НА РИЗИК ОД CAMPYLOBACTER SPP
Проценка на ризик од L-карнитин
Проценка на ризик од фуран и метилфурани во храна
ПРОЦЕНКА НА РИЗИК ОД ХИСТАМИН ВО РИБА И ХИСТАМИНСКО ТРУЕЊЕ СО РИБА
Појава и распространување на Авијарна Инфлуенца на територијата на Република Северна Македонија
Проценка на ризици - 2020 година:
Проценка на безбедноста и дијагностика на Тrichinella во месо
EFSA Научно мислење, Опасности по благосостојбата на свињите при колење и преземање мерки
Проценка на ризици - 2019 година:
Брза проценка на ризик - Африканска чума кај свињи со дополнителен прашалник
Анализи на податоци - Бруцелоза - период од 2008 до 2018 година
Безбедност на медот, анализа на податоците од РАСФФ Систем - период од 1999 до 2019 година
Здравствена безбедност од употребата на глутамат (Мононатриум глутамат) во храната
Здравствена безбедност од натриум бензоат во храната
Здравствена информација за кофеин
Проценка на поединечните состојки на енергетските пијалоци
Перфлуороалкилирачки супстанци (ПФАС) во храната
План во случај на непредвидливи околности за повлекување и отповикување на прехрамбени производи